Werk aan duikers zichtbaar

31 aug
//
Werk aan duikers zichtbaar

Het werk aan de duikers in de Waddenzeedijk is in volle gang. Er komen tijdelijke bouwkuipen in de dijk, zodat de nieuw- en verbouw van de waterdoorgangen in de wintermaanden kunnen doorgaan.

Onderdeel van de dijkverbetering is het vernieuwen van drie waterdoorgangen in de Waddenzeedijk, zogenaamde (uitwaterings)duikers. Daarnaast wordt er een vierde nieuwe duiker gerealiseerd. De voorbereidende werkzaamheden zijn begin augustus gestart. De duiker Spieringsloot, ten oosten van de Burensteiger, wordt geheel vernieuwd. Tegelijkertijd komt er bij de Ballumerbocht, ten westen van de kruising Smitteweg/Reeweg, een nieuwe duiker.

Om de duikers in de dijk te bouwen worden er op dit moment tijdelijke bouwkuipen gemaakt. Deze bouwkuipen nemen de functie van de dijk over, zodat de werkzaamheden aan de duikers in de wintermaanden, het stormseizoen, veilig uitgevoerd kunnen worden.

Voor het maken van de bouwkuipen zijn damwanden nodig. De 24 meterlange damwandplanken worden met behulp van een heistelling de grond ingetrild. Er wordt een stuk dijk van 12 meter onderbroken en de bouwkuip is 50 meter lang. De constructie is net zo veilig als de dijk zelf. De bouwkuipen moeten voor het begin van het stormseizoen op 1 oktober klaar zijn.
In verband met het transport van de damwandplanken en ander vrachtverkeer richting de Ballumerbocht en de Spieringsloot, is de buitendijkse weg tijdelijk geheel afgesloten. In het weekend is de weg wel geopend, met uitzondering van dijkvak 1, waar aan de onderkant van de dijk wordt gewerkt.

Opdrachtgever
Financiering
logo ministerie van Infrastructuur en Milieu
Opdrachtnemers
Logo Van den Herik Sliedrecht
Logo Jansma Drachten
Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief