Waarom?

Het werk aan de Waddenzeedijk is nodig om Ameland te beschermen tegen hoogwater

Veilig wonen, werken en recreëren. Daar werken we aan bij Wetterskip Fryslân. In juni 2015 zijn we gestart met de verbetering van de Waddenzeedijk op Ameland. Het werk is nodig omdat de dijk niet voldoet aan de landelijke veiligheidseisen. Daarom versterken we over een lengte van 16,5 kilometer de bekleding van de dijk aan de wadkant. Ook verhogen we de kruin met gemiddeld 35 centimeter.

Veel voorbereidend werk

Voordat de schep daadwerkelijk de grond in gaat, is er jarenlang onderzoek gedaan en veel voorbereidend werk verricht op het kantoor van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden. Er is een technisch ontwerpproces gestart en een planproces waarin veel procedures zijn doorlopen en vergunningen aangevraagd. Tot in detail is door technici bepaald hoe sterk dijk moet worden om ook in de toekomst het water tegen te houden.

2018 dijkverbetering klaar

De verbetering van de Waddenzeedijk op Ameland is in juni 2018 klaar. Het resultaat is een mooie, groene dijk met aan de onderkant grovere steenbekleding. De zeedijk voldoet dan weer aan de wettelijke veiligheidseisen en beschermt Ameland ook voor de komende 50 jaar tegen hoogwater.

Opdrachtgever
Financiering
logo ministerie van Infrastructuur en Milieu
Opdrachtnemers
Logo Van den Herik Sliedrecht
Logo Jansma Drachten
Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief